Zawijane bułeczki

Cinnamon buns stały się w Polsce bardzo popularne kilka lat temu i nie tracą swojej dobrej sławy do dziś. Osobiście po mocno cynamonowej jesieni i zimie mam cynamonu dość i potrzebna mi zmiana. A co lepiej się nadaje do słodkich bułek, niż krem orzechowo-czekoladowy? Na spokojny, leniwy poranek i przedpołudnie, kiedy nic już nie trzeba robić, a poduszka i książka stają się najlepszymi przyjaciółmi, jeszcze ciepłe bułeczki obok kubka herbaty z cytryną dopełniają krajobrazu.
Przyznaję, że nie przestrzegałam ortodoksyjnie czasu wyrastania ciasta. Robiłam swoje bułeczki bardzo leniwie i po wyrobieniu ciasta zostawiłam je na jakieś 4 godziny, a po uformowaniu na kolejną godzinę. Były idealne na wieczór ze znajomymi, a resztę zajadamy dzisiaj, popijając herbatą i ciepłym mlekiem z miodem. Nic lepszego na początki wiosny, słoneczne, choć jeszcze chłodne.

IS_DSC04738

Składniki (na 24 niewielkie bułeczki)
500 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży (1 opakowanie)
150 ml ciepłego mleka
2 duże jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
80 g roztopionego masła

Do środka
2 łyżki nutelli (podgrzane w mikrofalówce)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
20 g roztopionego masła

Dodatkowo
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

IS_DSC04736

Roztopić masło w mikrofalówce i wystudzić. Pogrzać mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabije drożdże!)
Przygotować ciasto. Mąkę z solą, drożdżami i cukrem przesiać do miski (z drożdżami świeżymi najpeirw zrobić zaczyn). Dodać ciepłe mleko i jajka, wyrabiać początkowo łyżką, a kiedy składniki się połączą, rozpocząć wyrabianie dłońmi. Dodać masło i wtłoczyć je w ciasto, a następnie wyrabiać przez ok. 10 minut (można podsypywać mąką, ale nie dodawać jej za dużo, bo ciasto będzie twarde).
Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, przykryte ściereczką w misce.

IS_DSC04733

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt 40×20 cm (ciasto będzie dość cienkie, ale dzięki temu będzie dużo warstw; można zrobić grubsze ciasto i wtedy będzie mniej „ślimaczkowe”). Ja swoje bułeczki zrobiłam pół na pół: jedne z cukrem i cynamonem, jedne z nutellą.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nutellę/masło i posypać cukrem cynamonowym/ i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ślimaczka. Pokroić na 12 części. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo. Pokrojone ślimaczki ułożyć na blasze w odstępch co ok. 3 cm i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 45 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podawać jeszcze ciepłe, wtedy są najlepsze!

Reklamy

One thought on “Zawijane bułeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s