Bakaliowe batoniki

Uwielbiam orzechy. Uwielbiam słodycze. Uwielbiam suszone owoce. Chyba się domyślacie, dokąd zmierzam?
Nie są to batony proteinowe. Nie jest to super zdrowa przekąska w ciągu dnia. To racjonalne podejście do drugiego śniadania, kompromis między tym, co dobre dla organizmu, a tym, co słodkie. Mariaż hedonizmu z pragmatyzmem. I cóż mogę powiedzieć, poza tym, że je uwielbiam?
Najpiękniejsze w nich jest to, że wystarczy trzymać się proporcji, a batoniki za każdym razem mogą być inne. Można dodać ekspandowanego amarantusa i więcej orzechów. Można dodać więcej otrębów i ziaren. Siemię lniane. Suszone śliwki. Ogranicza Was tylko własna wyobraźnia. Co dodać?
Idźcie do kuchni.

IS_DSC03902

Składniki
łącznie 2 1/2 szkl dowolnych bakalii, ziaren, orzechów i zbóż; u mnie:

1/2 szkl ziaren słonecznika
1/2 szkl migdałów
1/2 szkl pestek dyni
1/4 szkl płatków owsianych
1/2 szkl suszonych/kandyzowanych owoców
1/4 szkl jagód goji

Płatki owsiane, pestki dyni i ziarna słonecznika krótko uprażyć na suchej patelni i przełożyć do dużej miski. Dodać migdały, owoce i jagody goji, wymieszać.

Syrop
1/4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki cukru
65 g masła

W małym rondelku umieścić składniki syropu i pogrzewać do rozpuszczenia. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 6-8 minut (pod żadnym pozorem nie mieszać! cukier się skrystalizuje). Zdjąć z palnika.

Przygotować foremkę. Dowolny pojemnik (u mnie tupperware o wymiarach 20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Bakalie w misce zalać syropem i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem i łyżką wyrównać. Odstawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej na minimum godzinę. Pokroić na batoniki (jak u mnie) lub mniejsze kawałki.
Batoniki wspaniale sprawdzają się na drugie śniadanie. Zaspokajają głód, pragnienie słodyczy i łatwo się przechowują.

IS_DSC03900

Save

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s