Bezowy tort z truskawkami

Oficjalnie, bo własnoręcznie, rozpoczęłam sezon truskawkowy – najmilszą część kulinarnego roku, przynajmniej z mojej perspektywy. Dopełnienie słodkich, choć jeszcze lekko kwaskowatych owoców mocno słodką bezą i bitą śmietaną (bez dodatku cukru) to spełnienie moich niegrzecznych marzeń o sezonie truskawkowym.
Bezy robię już od jakiegoś czasu (niestety tylko wtedy, kiedy mam dostęp do piekarnika w domu rodziców mojego M.) i najlepiej mi wychodzą z użyciem miksera mamy M. Niezastąpiona, wieloletnia, sprawdzona maszynka zawsze ubije mi białka z cukrem najlepiej, a bezy wychodzą nieziemskie – kruche z zewnątrz i ciagnące w środku. Ten deser to prosty (5 składników!) i szybki (poza czasem pieczenia bezów) show-stopper na popołudniowe przyjęcie z przyjaciółmi lub deser na rocznicę ślubu.

IS_20160606_160537

Składniki
Blaty bezowe (średnica 22 cm)
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
225 g drobnego cukru (1 szkl + 2 łyżki)

Dekoracja
500 ml śmietany 30%
1/2 kg truskawek

Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie na najniższych obrotach. Gdy bąbelki na powierzchni zaczną gęstnieć, podkręcić obroty na średnio-wysokie i ubijać białka przez ok. 3 minuty (do sztywności). Nie przerywając ubijania rozpocząć wsypywanie cukru, łyżka po łyżce i ubijać przez kolejne 10 minut. Piana zrobi się gęsta, a mieszadła będą zostawiać wyraźny ślad.

Top tip: aby sprawdzić, czy cukier się roztopił, wystarczy rozetrzeć niewielką ilość bezy między palcami. Jeśli ziarenka cukru są wyczuwalne, należy ubijać dalej.

Po ubiciu bezę wyłożyć na blachę w dwóch częściach i rozprowadzić obie na polu koła o średnicy 22 cm (można odrysować na „lewej” stronie papieru dno tortownicy 22 cm). Suszyć w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez ok. 1,5 godziny (max. 2 godziny, jeśli lubicie w pełni chrupkie bezy).

Blaty zostawić w uchylonym piekarniku, by wystygły razem z nim, a następnie przełożyć ubitą kremówką i plastrami truskawek. Podawać świeże i cieszyć się smakiem!

Save

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s