Ciasto czekoladowe z cukinią

Po wielu miesiącach bez moich kochanych przyjaciółek nadszedł wreszcie wieczór, gdy mogłyśmy się spotkać i zaktualizować wszystkie ploteczki. Było co opowiadać, zwłaszcza, że dziewczyny spędzały aktywne wakacje za granicą. Co natomiast pasuje do babskiego wieczoru lepiej, niż wino i czekolada? Natomiast odwiedziny w ogrodzie mamy uświadomiły mi, jak długo cukinia może wydawać nowe owoce. Stąd wziął się pomysł na połączenie czekolady z cukinią.
Robiłam podobne ciasto już w zeszłym roku, jednak zarówno w konsystencji, jak i w smaku, nie umywało się do tegorocznej wersji. Ciasto jest bogate, wilgotne, ma konsystencję brownie, a jednocześnie, dzięki cukinii, jest lekkie i gąbczaste, jak dobrze ubity biszkopt. Mocny smak czekolady (który zależy od tego, jakiej użyliście, u mnie była to 70%) i słodycz cukru równoważy dodatek rozpuszczalnej kawy, która podkreśla czekoladowość ciasta. Nie da się przecenić tego smaku, a przepis jest wręcz absurdalnie prosty. Jeśli i u was dziś pada i pogoda jest nieciekawa – zróbcie ciasto, zaparzcie kawę i patrzcie na spływający po szybie deszcz. Ja zamierzam.

IS_DSC04876

Składniki (forma 23x23cm)
300 g mąki pszennej
100 g cukru białego
100 g jasnego cukru trzcinowego
120 g miękkiego masła
120 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy)
2 duże jajka
120 ml jogurtu naturalnego
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 g cukinii startej na drobnej tarce

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodać kawę (suchą), rozmieszać i odstawić do wystygnięcia.
Masło i oba rodzaje cukru umieścić w misce, a następnie utrzeć mikserem na puszystą i lekką masę. Dodać pojedynczo jajka, dobrze miksując po każdym z nich, a następnie cienką strużką wlać olej, stale ubijając.
Do osobnej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, a następnie dodać do masy maślano-jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką, dodać jogurt naturalny i czekoladę z kawę, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać odciśniętą cukinię (ja swojej nie obierałam ze skórki, wydrążyłam tylko pestki) i dobrze wymieszać.
Foremkę 23x23cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto w formie wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na minimum 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem i, jeśli nie będzie czysty, dopiec). Maksymalny czas pieczenia nie powinien przekroczyć godziny.

Wiedza tajemna: w przypadku takich ciast podanie czasu jest najtrudniejsze, ponieważ wszystko zależy od piekarnika oraz od tego, czy używacie termoobiegu. JA PODAJĘ WSZYSTKIE TEMPERATURY BEZ TERMOOBIEGU.

Ganache
80 g masła
100 g gorzkiej czekolady

Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (w 30 sekundowych seriach) i odstawić do wystygnięcia w tempreaturze pokojowej. Ganache powinien mieć konsystencję nutelli. Rozsmarować na wystudzonym cieście.

Ciasto przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni (dobrze jest je jednak wyjąć ok. 10 minut przed podaniem, wtedy ganache nie jest tak twardy). Jeśli jednak lubicie czekoladę, to zapewniam, że zniknie jeszcze tego samego dnia!

IS_DSC04879

Save

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s