Śniadaniowy cykl jogurtowy

Nie przepadam za słodkimi śniadaniami. Wiedzą to wszyscy, którzy mnie znają. Kanapkę z szynką zawsze postawię wyżej niż jogurt, tak samo jak jajecznicę, omlet, właściwie wszystko. Z szynką.

Ale ostatnio, może w ramach świadomego odżywiania, a może po prostu dlatego, że czasem musi się coś zmienić, zaczęłam przygotowywać na śniadanie jogurty.

Tylko co to za sztuka wyjąć jogurt z lodówki i zjeść? Prawdą jest, że nie znoszę jogurtów owocowych, dostępnych w sklepach. Nie oszukujmy się. Ich zawartość często nie leżała nawet w pobliżu dobrej jakości owoców, smak poprawiany jest cukrem i innymi pysznymi E-składnikami, nie wspomnę już o barwniku z żuków, na myśl o którym wszystko podchodzi do gardła. A stawiając na klasyczny jogurt naturalny skazałabym się przecież na nudę już drugiego dnia!

Na szczęście dobry los nie pozwolił mi się szybko zniechęcić.

Żyjemy w dobrych czasach. Kiedy kupienie dobrego owocu nie musi oznaczać pielgrzymki do odległego sklepu ze zdrową żywnością. Kiedy przyprawy są dostępne… hm, właściwie wszędzie, a na każdym produkcie widnieje w miarę zgodna ze stanem rzeczywistym lista składników, które ten zawiera.

Moje śniadania stały się więc o wiele bardziej interesujące, niż kanapka z szynką. 100% z nich zostało przygotowane z użyciem dwóch rąk, miski, łyżki i szklanki. Czasem też rondelka i blendera, ale te można pominąć. Oto 6 pomysłów na domowe śniadanie z jogurtem w tle, które nie jest ani trudne, ani nudne i które nawet największy laik może przygotować.

Uwaga:

O dobrodziejstwach chia pisać nie muszę, bo zajmowało się tym w poprzednim roku mnóstwo ludzi o wiele bardziej upoważnionych do szerzenia koncepcji zdrowego odżywiania niż ja. Dodam tylko, że aby zniwelować niechciane skutki uboczne równoważyłam ich ilość otrębami pszennymi. Każda baza jogurtowa została przygotowana właściwie w ten sam sposób. Zamiast płatków owsianych możecie używać swoich ulubionych, mieszać je, zamieniać na orzechy lub całkiem pominąć. Piękno tych śniadań polega na tym, że możecie je dowolnie personalizować, a moje propozycje potraktujcie tylko jako uchylone drzwi.

Odsłona 1: Banan, cytryna i nasiona chia

is_dsc05005

Bo banan i cytryna razem smakują super i mają kolor słońca.

Składniki:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki otrębów
3 łyżki płatków owsianych
1 mały banan
1/2 cytryny
miód (opcjonalnie)

Owoce bez skórek i pestek zblendować z miodem (lub bez) i wlać do szklanki. Jogurt, chia i otręby wymieszać w miseczce, nałożyć na owoce. Posypać płatkami owsianymi.

Odsłona 2: Śliwki, cynamon i goździki

is_dsc05014

Bo zima, bo korzenne ładnie pachnie, bo śliwki były w promocji. Więcej argumentów nie pamiętam.

Składniki:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki otrębów
3 łyżki płatków owsianych
3 śliwki (dowolne)
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
kawałek kory cynamonu
3 goździki

Śliwki pokroić, przesmażyć w rondelku z przyprawami i brązowym cukrem. Wyjąć przyprawy, przestudzić i przełożyć na dno szklanki. Jogurt, chia i otręby wymieszać w miseczce, nałożyć na owoce. Posypać płatkami owsianymi.

Odsłona 3: Kiwi, banan i chia

is_dsc05015

Bo nie było jeszcze zielonego, a ja zielony lubię.

Składniki:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki otrębów
3 łyżki płatków owsianych
2 dojrzałe kiwi
1 mały banan

Kiwi i banana obrać, zblendować lub rozdrobnić widelcem i przełożyć na dno szklanki. Jogurt, chia i otręby wymieszać w miseczce, nałożyć na owoce. Posypać płatkami owsianymi.

Odsłona 4: Gruszka, rodzynki i orzechy

is_dsc05020

Bo lubię jak jedzenie nie jest nudne, a orzechy fajnie chrupią.

Składniki:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki otrębów
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki dowolnych orzechów
1 gruszka
1 łyżka rodzynek

Gruszkę rozdrobnić blenderem lub pokroić i przesmażyć krótko w rondelku. Dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć na dno szklanki. Posypać posiekanymi orzechami. Jogurt, chia i otręby wymieszać w miseczce, nałożyć na owoce. Posypać płatkami owsianymi.

Odsłona 5: Kokos, czarna herbata i pomarańcza

is_dsc05025

Bo proste smaki są najlepsze, a herbatę można też jeść. (I bo zapomniałam o nasionach chia)

Składniki:
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki otrębów
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżeczki wiórków kokosowych
czarna herbata z pomarańczą do posypania

Jogurt, kokos i otręby wymieszać w miseczce, nałożyć na dno szklanki. Posypać płatkami owsianymi i listkami herbaty.

Odsłona 6: Piñacolada? Ananas, kokos i banan

is_dsc05030

Bo czemu nie?

Składniki:
100 jogurtu naturalnego
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki otrębów
3 łyżki płatków owsianych
1 mały banan
70 g świeżego ananasa
1 łyżeczka wiórków kokosowych

Obranego banana i ananasa zblendować i przełożyć na dno szklanki. Jogurt, chia i otręby wymieszać w miseczce, nałożyć na owoce. Posypać płatkami owsianymi i kokosem.

Oto jest. Tydzień jogurtowo-owocowych śniadań od człowieka, który zawsze wybierał szynkę. Co następne? Smoothie bowls? Tosty? Sałatki? Jaki cykl śniadaniowy byłby mile widziany?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s