Czekoladowy sernik (na zimno)

Okej.
Ustalmy fakty.
Jeśli coś ma napis „z czekoladą”, to mnie przekonuje.
Nawet jeśli to jest totalitaryzm. Totalitaryzm z czekoladą? Sprzedany.
Jeśli coś mówi „sernik”, to biorę.
Ten sam przykład. Sernik totalitarny? Z CZEKOLADĄ?! Tak.
Więc jeśli piszę „czekoladowy sernik”, to znaczy, że się zakochałam, a każdy, kto nie wypróbuje tego przepisu jest… hm. Pozostawiam to do własnej interpretacji.

is_dsc05025

Składniki
Spód (20 cm)
120 g ciastek zbożowych (totalnie dowolnych)
50 g roztopionego masła
szczypta soli

Ciastka zblendować na proszek i dodać masło. Wymieszać w misce, aż wszystkie okruszki będą obtoczone w maśle i całość będzie mieć konsystencję mokrego piasku. (Jeśli jak ja nie macie dobrego blendera, można rozdrobnić ciastka wałkiem, rękoma lub za pomocą mężczyzny, ale trzeba się wtedy liczyć z bardzo BARDZO kruchym spodem).

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać zawartość miski, dociskając do dna i rozprowadzając równo palcami lub łyżką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa
500 g mascarpone
300 g śmietany 30%
1/2 szkl cukru pudru
200 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)

Dodatkowo
1 szkl mrożonych truskawek
3 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do wystudzenia.

Top tip: rozpuszczanie w mikrofalówce trwa krócej, ale czekolada może się łatwo przypalić. Najbezpieczniej jest to robić w 30-sekundowych seriach, po każdej mieszając. Nie należy też czekać aż czekolada całkiem się rozpuści. Podczas mieszania temperatura zostanie równo rozprowadzona i rozpuści ostatnie kawałki.

is_dsc05026

Śmietanę ubić z cukrem do tzw. 3/4 state, kiedy jeszcze nie trzyma kształtu, ale jest bardzo gęsta.

W misce wymieszać mascarpone, kawę i przestudzoną czekoladę (najlepiej mikserem). Dodawać etapami śmietanę i mieszać łyżką (lepiej nie miksować, bo śmietana może się rozwarstwić) tylko do połączenia składników.

Na schłodzony spód wyłożyć masę serową. Wyrównać łyżką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej przez noc). Udekorować cukrem pudrem lub sosem owocowym (rozmrożone truskawki zblendować z cukrem i gotowe!).

is_dsc05028

EDIT: Na wczorajsze przyjęcie przygotowałam wersję z wiśniami (w stylu Czarnego Lasu). Zamiast blendować owoce, osuszyłam je i ułożyłam równą warstwą na spodzie z ciasteczek przed masą serową. Nikt się nie skarżył 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s