Bananowe pancakes

takie, że aż chce się jeść

Macie tak, że budzicie się z rana i zbiera Was ochota na epickie śniadanie? A potem idziecie zaspani do kuchni, grzebiecie po szafkach i lodówce, i okazuje się, że nie ma NIC. No nic.
Dobra. Jest jajko. Resztka mąki, trochę mleka. O, banan!
No i nie wiem, jak Wy, bo ja sobie generalnie kiepsko radzę z takim niedostatkiem, ale okazuje się, że różne rzeczy można zrobić nawet z niczego.
Więc oto są. 60% powietrza, 20% banana. Bananowe pancakes z miodem z przydomowej pasieki.

is_dsc05069
Składniki (na 6 sztuk)
1 jajko
1/2 szkl mąki
1/2 szkl mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 banan
masło do smażenia
miód do polania

Oddzielić żółtko od białka i wymieszać z cukrem, solą, mąką i mlekiem na gładką masę. Białko ubić, a następnie delikatnie, łyżką lub szpatułką, wmieszać do masy żółtkowej, starając się nie wybić powietrza.
Plan był taki, że dodam sody, aby nieco pancakesy podnieść, ale nie znalazłam nic takiego w szafce. Musiały się więc utrzymać na białku.
Banana pokroić w plastry (najlepiej w ilość będącą wielokrotnością 4). Na średnio rozgrzanej patelni rozpuścić odrobinę masła, ułożyć plastry banana i zalać ciastem, formując pancakesy. Smażyć na średnim ogniu po ok. 1 minutę z każdej strony.
Ułożyć jeden na drugim, aby nie wystygły za szybko i przed samym podaniem polać miodem. Są genialne i robią się naprawdę szybko!

Kto ma ochotę na dobre śniadanie?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s