Wegański mus czekoladowy i kokosanki z pieprzem cayenne

Jest coś ciepłego w jesieni. Mimo deszczu, który od dwóch dni niemal nieprzerwanie zalewa mi okna, mimo wiatru huczącego w nieszczelnych ramach, mimo chłodu, wdzierającego się pod kurtkę i do rękawów. Możliwość zakopania się w ciepłym kocu, założenie miękkiego swetra, który ogrzewa aż do samego serca i puchate skarpety, to dla mnie symbole jesieni. A kiedy siedzę przy oknie, owinięta w koc, z herbatą z miodem w moim ulubionym kubku, wtedy wiem, że jesień przyszła naprawdę.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jesienią mam dużo mniejsze wyrzuty sumienia, nawet, kiedy zajadam się deserami. I chociaż obecnie przygotowuję swoje ulubione przepisy ze zdrowszych zamienników, to nie zamierzam rezygnować z doskonałego smaku.
Ciemna czekolada, nomen omen zawierająca mnóstwo wartości odżywczych, to chyba jeden z lepszych smaków jesieni. Doskonale pasuje do cynamonu, imbiru… a w lekkiej wersji także do kokosa i pieprzu kajeńskiego. Dziś w wersji wegańskiej i bezkompromisowo przepysznej.

IS_DSC05282

Przepis inspirowany poczynaniami chłopców z SortedFood.

Składniki (na 2 porcje)

Mus z awokado i ciemnej czekolady
1/2 awokado
1 mała puszka mleka kokosowego (150 ml)
50 g ciemnej czekolady (u mnie 85%)
2 łyżeczki miodu
aquafaba z 1 1/2 puszki (400g) z ciecierzycą
szczypta soli

Aquafabę ubić z solą mikserem lub trzepaczką, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Awokado obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Czekoladę rozpuścić w mikrofali (w 30-sekundowych seriach) razem z miodem (jeśli posiadacie twardy miód). Do blendera dodać mleko kokosowe i czekoladę z miodem, zblendować na gładko (czas zależy od blendera i ustawień). Przełożyć ostrożnie do miski z ubitą aquafabą i ostrożnie wymieszać metalową łyżką lub szpatułką, zbierając masę z dołu i zakładając ją w górę. Nie mieszać zbyt długo, inaczej powietrze zostanie wybite i masa stanie się wodnista. Mus przełożyć do dowolnych naczyń do serwowania i schłodzić przez minimum 2 godziny (najlepiej przez noc). Podawać solo lub z kokosankami z pieprzem kajeńskim.

IS_DSC05276

Wegańskie kokosanki z pieprzem kajeńskim
30 g trzcinowego cukru demerara
50 g wiórek kokosowych (najlepiej bez dodatku oleju palmowego i cukru)
pozostała 1/2 aquafaby z puszki (400g) z ciecierzycą
szczypta pieprzu kajeńskiego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Aquafabę ubić na sztywno z cukrem (powinna mieć konsystencję białek ubitych na bezę). Dodać wiórki kokosowe, pieprz kajeński i wymieszać dokładnie. Na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia układać łyżeczką niewielkie porcje masy (kształt zależy od Was) i piec w rozgrzanym piekarniku przez max. 10 minut (ciasteczka powinny się lekko zarumienić). Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są bardzo miękkie, ale w miarę stygnięcia tężeją.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s