Krem z dyni z prażoną na czosnku zieloną soczewicą

Wrzesień minął mi nadspodziewanie szybko, poznaczony godzinami spędzonymi przed ekranem na kończeniu pracy magisterskiej. Kiedy teraz o tym pomyślę, to wszystkie dni składają się w jeden długi, jesienny dzień, o poranku lśniący lodowatą rosą, w południe prażący resztkami letniego słońca i o zachodzie czarującym jak rubinowy naszyjnik. Na dni owinięte kocem, na jesienną pluchę, na zimny wiatr… zupa w kolorze zachodzącego słońca. Kremowa dynia, chrupiąca soczewica i aromatyczny czosnek. Prawdziwe smaki jesieni.

IS_DSC05315

Składniki (na 4 duże porcje)
Zupa
2 małe dynie (dowolne, przepis wyjdzie na każdym gatunku)
2 marchewki
1 biała pietruszka
1/2 selera
2 cebule
1 główka czosnku
1 litr bulionu drobiowego (u mnie domowy, na pieczonym korpusie kurczaka i pieczonych warzywach)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
1/3 puszki mleka kokosowego

Dynię wydrążyć (nasiona odłożyć do prażenia), pokroić na mniejsze kawałki i upiec, oprószone przyprawami i skropione oliwą aż do miękkości w 200 stopniach C (zajmie to ok. godziny, w zależności o wielkości kawałków). Dla wzmocnienia smaku pozostałe warzywa również można obrać, pokroić i razem z dynią upiec (ja wykorzystałam warzywa już upieczone i ugotowane w bulionie). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurkumę oraz pokrojone, upieczone warzywa i wycisnąć miękki czosnek. Podsmażyć przez kilka minut, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać bulionem. Pozostawić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut. Dodać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłowić ziele angielskie (dobrze zapamiętać, ile dokładnie ziarenek się wrzuciło!) i liście laurowe. Zblendować na gładko i odstawić.

Chrupiąca soczewica
1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta pieprzu kajeńskiego

Soczewicę odcedzić. Obrany i pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na oleju kokosowym z pieprzem kajeńskim. Dodać soczewicę i prażyć przez ok. 15 minut, aż stanie się chrupiąca. Soczewica stanowi pyszną i zdrowszą alternatywę do grzanek, jest też (przynajmniej dla mnie) o wiele ciekawsza niż pestki dyni. Jeśli macie ochotę na zupę inną, niż zwykle – polecam!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s