To jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się robić, ze względu na swoją słabość do tej przekąski. Czy jest mniej kaloryczne? Pewnie nie, ale za to jakie pyszne! Sekretem smaku jest mleko w proszku, ktore obecnie na szczęście można kupić w dowolnym sklepie.
Składniki (forma 20x40cm)
1/2 szkl wody
3/4 szkl oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, z pestek winogron)
1/2 szkl gorzkiego kakao
3/4 szkl brązowego cukru
Składniki umieścić w niewielkim rondelku i stopniowo doprowadzić do wrzenia, stałe mieszając, by nie przypalić kakao. Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru, następnie wystudzić do temperatury pokojowej.
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka espresso w proszku
5 dużych jajek
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Make z proszkiem do pieczenia, solą i espresso przesiać do dużej miski. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo 2 łyżki drobnego cukru. Dodać do piany żółtka z wanilią i ubijać, aż masa będzie jednolita.
Do masy jajecznej wlać wystudzone kakao z cukrem i olejem, i delikatnie wymieszać do połączenia składników tak, by nie wybić zbyt wiele powietrza z masy. Następnie przesiać na to suche składniki i ponownie delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-30 minut w 180stopniach Celsjusza (albo do momentu, w którym patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy). Przestudzic ciasto w formie przez 15 minut, a następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Krem
3/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
3 szkl mleka w proszku
200 g masła
Mleko (zwykłe) podgrzać w mikrofalówce lub wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta tak, by było w temperaturze pokowej lub lekko letnie po podgrzaniu. Wymieszać je z cukrem i wanilią.
W misce utrzeć miękkie masło na puch (minimum 10 minut ucierania mikserem, nie do zrobienia ręcznie), następnie stopniowo dodawać naprzemiennie mleko w proszku i mleko z cukrem i wanilią, aż powstanie gęsty, jednolity krem.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i przełożyć kremem. Polać rozpuszczoną czekoladą i schłodzić przed podaniem.