Ciasto maślankowe z porzeczkami

Czasem potrzebuję czegoś prostego, co można zrobić za pomocą łyżki i przy użyciu jednej, maksymalnie dwóch misek. Do tego proste składniki, letnie owoce i dużo cukru pudru na wierzch. Takie jest to ciasto, pachnące latem i pasujące do każdego letniego owocu. Sami spróbujcie!

Składniki na keksówkę 30×10 cm:

1 i 1/2 szkl mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szkl maślanki
3 jajka
1 szkl drobnego cukru
Skórka otarta z 3 cytryn
1/2 szkl rozpuszczonego masła
1 szkl owoców (u mnie czerwone porzeczki)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

Mąkę, sól i sodę przesiać do dużej miski.

W drugiej misce rozetrzeć skórkę cytrynową z cukrem, aż cała kuchnia wypełni się zapachem jak z toskańskiego wzgórza, a cukier nabierze żółtego koloru. Dodać jajka i maślankę i dokładnie wymieszać trzepaczką.


Połączyć suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając, a na koniec dodać masło i połączyć do powstania jednolitego ciasta.

Umyte i osuszone owoce lekko oprószyć mąką i delikatnie wymieszać do ciasta, a następnie całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 45-55 minut (sprawdzając patyczkiem czy już gotowe). Wystudzić w formie przez ok. 10 minut, a następnie na kratce do całkowitego wystudzenia. Podawać obficie posypane cukrem pudrem w towarzystwie mocnej kawy.

Dodaj komentarz